Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 8-3-2019

Brekebeen krijgt te weinig vitamines

Geef alle 55-plussers een simpele vitaminepil, en het aantal botbreuken in die groep neemt significant af. Dat zou je kunnen je afleiden uit het artikel dat ir Rosalie Dhonukshe-Rutten publiceerde in de New England Journal of Medicine.

In het artikel vertellen Wageningse, Amsterdamse en Rotterdamse onderzoekers dat ze een verband hebben gevonden tussen de spiegels van het aminozuur homocysteine in het bloed van ouderen en hun kans op een botbreuk.

"Onderzoekers brengen hoge concentraties homocysteine al langere tijd in verband met een vergrote kans op hart- en vaatziekten en dementie", zegt Dhonukshe-Rutten van de sectie Humane voeding van Wageningen Universiteit. "Maar het verband tussen homocysteine en de gezondheid van het skelet is een nieuw terrein." Daarom heeft deze publicatie de New England Journal of Medicine gehaald.

Botontkalking komt door de vergrijzing steeds meer voor in Nederland. Daarom is er veel belangstelling voor Dhonukshe-Ruttens onderzoek, vooral ook omdat de homocysteinespiegel eenvoudig is te verlagen, aldus de onderzoeker. "Vitamine B12 en vooral foliumzuur verlagen het homocysteine. Door supplementen of verrijkte voeding zou je het probleem dus kunnen oplossen."

Dhonukshe-Rutten durft niet te zeggen of extra vitamines het aantal ouderen dat botten breekt zullen verminderen. "We hebben nu alleen gekeken naar een variabele die samenhangt met B12 en foliumzuur. Uit ons onderzoek kun je nog niet concluderen dat extra vitamines het skelet versterken. Voor hetzelfde geld is er sprake van een schijnverband, en is het homocysteine niet de oorzaak van de verhoogde kans op breuken, maar een merker van iets anders. In dat laatste geval heb je niets aan vitamines."

In een redactioneel commentaar oppert de New England Journal of Medicine de mogelijkheid dat de hoge homocysteinespiegek een gevolg is van een slechte voeding die het skelet verzwakt. Een andere mogelijkheid is dat de hoge spiegels van het aminozuur een teken zijn van een teruglopende aanmaak van geslachthormonen. "Of foliumzuur en B12 het skelet versterken weet je pas zeker als je een trial doet", zegt Rutten. "Pas als je een grote groep mensen jarenlang dagelijks zo'n vitaminepil geeft en kijkt wat er gebeurt zul je zekerheid krijgen."

Dhonukshe-Rutten weet wel dat extra vitamine B12 voor een grote groep ouderen in ieder geval geen kwaad kan. Studies suggereren dat een kwart van de 65-plussers in Nederland te weinig B12 in zijn bloed heeft. Dat komt neer op vierhonderdduizend mensen.

Volgens het zojuist gepubliceerde onderzoek, waarin een groep van 2400 ouderen jarenlang werd gevolgd, hebben mensen met een hoge homocysteinespiegel bijna twee keer meer kans op een gebroken bot dan mensen met een lage spiegel. "We hebben gecontroleerd of mensen met een hoge homocysteinespiegel vaker vielen", zegt de onderzoeker. "Maar dat was niet het geval."

De onderzoekers hebben niet onderzocht welk mechanisme achter de ontdekking schuilgaat, maar uit de literatuur blijkt dat een hoge homocysteinespiegel de cellen belemmert die botweefsel opbouwen.

Weekblad voor Wageningen UR, 26 mei 2004.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.