Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 21-4-2019

Vitamine B1 voor drinkebroers

Onderzoekers van de universiteit van Melbourne hebben brouwers, wijnmakers en destilleerders geadviseerd om thiamine of vitamine B1 toe te voegen aan hun producten. Daardoor zouden drinkers minder last hebben van katers en zou het percentage alcoholici dat de hersenziekte Korsakoff ontwikkelt drastisch afnemen.

Vitamine B1 is belangrijk voor zowel het functioneren van hersencellen als de verbranding van alcohol. Braspartijen putten de voorraad vitamine B1 uit, en het B1-tekort beschadigt hersencellen. Vooral cellen die herinneringen opslaan zijn er gevoelig voor. Een vitamine B1-tekort leidt ook tot de vorming van plaques in de hersenen, die bij ziekten als Alzheimer een sleutelrol lijken te spelen.

Dat vitamine B1 katers voorkomt is al langer bekend. De Australische website The Serious Drinker's Guide adviseert iemand die een fles wijn soldaat gaat maken van tevoren 200 milligram vitamine B1 in te nemen. Voor een fles wodka heb je 500 milligram nodig. Succes gegarandeerd, aldus The Guide. Suppletie verzacht de katers en wellicht ook de nadelige neurologische lange termijneffecten van stevig alcoholgebruik.

Vitamine B1 heeft echter geen invloed op de andere bijwerkingen van overmatig alcoholgebruik, zoals leverkwalen en hartproblemen. Maar, zo zegt The Drinker's Guide monter, "at least you will be aware that you have them".

Weekblad voor Wageningen UR, 25 januari 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.