Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 28-8-2018

Test voor designerdoping is klaar

De Wageningse test die onbekende anabole steroiden moet opsporen is klaar voor gebruik. Onderzoekers van het Wageningse onderzoeksinstituut Rikilt hebben hem gepubliceerd in Analytical Chemistry. 'Dit is de eerste stap', zegt eerste auteur dr. Michel Nielen. 'We gaan de test verder ontwikkelen tot een manier om snel en goedkoop levensmiddelen, supplementen en diervoeder te screenen op onbekende anabolen.'

De gangbare anabolentests kijken alleen naar een beperkt aantal chemische verbindingen. Recente dopingschandalen hebben echter duidelijk gemaakt dat die tests niet geschikt zijn om designersteroiden op te sporen - versleutelde anabole steroiden, die vaak ooit ergens zijn beschreven, maar vervolgens zijn vergeten. Die designersteroiden zijn niet op te sporen, en Chinese chemiebedrijfjes kunnen de verbindingen leveren. Ze duiken steeds vaker op in sportsupplementen.

'Onze test werkt met een door onszelf ontwikkelde gistcel, die alle anabole stoffen ontdekt', zegt Nielen. 'Ongeacht of we de stof kennen of niet. Slaat de gistcel alarm, dan achterhalen we de structuur van de stof. Is die nog niet bekend, dan hebben we een nieuwe designersteroide gevonden.'

De onderzoekers denken dat hun test misschien een uitkomst is voor de Amerikaanse middelbare scholen, die zijn begonnen met het testen van hun studenten op verboden androgenen. Daartoe is besloten nadat media berichtten over het grootschalige anabolengebruik onder Amerikaanse scholieren. Een probleem daarbij is dat de nu gebruikte tests duur zijn. De test van Rikilt is dat niet.

De test is ontwikkeld met geld van het ministerie van LNV. Die subsidieert de ontwikkeling van nieuwe onderzoeksmethoden door Rikilt.

Weekblad voor Wageningen UR, 19 Januari 2006.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.