Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 19-3-2019

Wat hebben bodybuilders aan resveratrol?

Ik geef het volmondig toe. Dit stukje is speculatief. Alles wat je hieronder gaat lezen is gebaseerd op reageerbuisonderzoek en proeven met muizen, wormen en fruitvliegjes. Ik ga dus niet beweren dat resveratrol het beste supplement sinds creatine is. Maar ik ga je wel vertellen waarom over pakweg vijf jaar resveratrol misschien een van de populairste supplementen in de bodybuilding zal zijn. Misschien. Misschien ook niet.

Resveratrol is een stof die druiven aanmaken om zich te beschermen tegen schimmels. Het is dus een natuurlijk bestrijdingsmiddel, net zoals ecdysteroiden in sommige Russische planten of fyto-oestrogenen in soja. En net zoals fytooestrogenen of ecdysteroden heeft resveratrol op de een of andere manier juist een positieve uitwerking op ons lichaam.

Voedingsonderzoekers hebben al jaren geleden opgemerkt dat mensen die veel resveratrol binnenkrijgen in de vorm van wijn of druivensap minder vaak prostaatkanker of harten vaataandoeningen krijgen.

Nu waren die aanwijzingen nooit zo verschrikkelijk hard, en waren ze in sommige onderzoeken ook volledig afwezig. Achteraf komt dat misschien omdat onderzoekers niet precies wisten hoeveel resveratrol in wijn of rode druivensap zit. Volgens tests fluctueert de concentratie enorm. De concentratie in de ene fles wijn kan een factor tien verschillen van een andere.

Gemiddeld bevat een liter rode wijn twee tot vijf milligram resveratrol. Over rode druivensap heb ik geen gegevens, maar ook daar zal de concentratie fluctueren.

Behalve in druiven zit resveratrol trouwens ook in cranberries.

Dat onderzoekers zich met resveratrol zijn gaan bezighouden, komt doordat wetenschappers de laatste jaren steeds meer zijn gaan kijken naar wat er op DNA-niveau in cellen gebeurt. En uit proeven blijkt dat resveratrol spieren kan versterken, vetcellen kan verkleinen en het leven kan verlengen. Misschien.

Levensverlenging
Laten we maar beginnen met die levensverlenging. Als je de kranten leest, weet je waarschijnlijk al hoe je ervoor kunt zorgen dat je stok- en stokoud wordt. Je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat je enkele tientallen procenten minder eet dan je nodig hebt. Je moet er als krachtsporter niet aan denken, maar het werkt.

Op de lange termijn kun je door het tekort aan calorieen je lichaam niet meer op temperatuur houden en moet je thermisch ondergoed dragen, maar als je een eeuw oud wilt worden, zul je dat er voor over moeten hebben.

Verleden jaar publiceerden Amerikaanse onderzoekers in Nature (het hoogst aangeschreven tijdschrift in de exacte wetenschappen) een onderzoek waaruit bleek dat er misschien een comfortabeler manier was om oud te worden. De Amerikanen schreven dat ze proeven hadden gedaan met gistcellen. Net als mensen blijven die langer in leven als ze minder energie krijgen. Het tekort aan energie zorgt ervoor dat de cellen een antiverouderingseiwitje gaan aanmaken. Sirt1, heet dat eiwitje.

Toen de onderzoekers gistcellen gewoon te eten gaven, maar er door een kunstgreep voor zorgden dat de cellen toch extra Sirt1 aanmaakten, leefden de weldoorvoede cellen net zo abnormaal lang als de uitgehongerde. En je raadt al wat die kunstgreep was: de cellen kregen resveratrol. De plantenstof joeg de aanmaak van het antiverouderingseiwitje omhoog.

Nu zijn gistcellen geen mensen. Maar dit jaar publiceerden dezelfde onderzoekers in hetzelfde prestigieuze blad een studie waarin resveratrol ook bij meercellige organismen als het fruitvliegje het leven verlengde. De volgende stap is het aantonen van het effect bij muizen en ratten. En daarna zijn wij aan de beurt.

Vetcelvernietiging
Nu is er nog een andere Amerikaanse onderzoeksgroep met het anti-verouderingseiwitje Sirt1 bezig, en die groep doet proeven met de vetcellen van muizen. In reageerbuizen krimpen die cellen als ze worden blootgesteld aan een stof die de aanmaak van Sirt1 verhoogt. Precies. Die stof is resveratrol.

Het anti-verouderingseiwit saboteert in de vetcel een sensor waarmee de vetcel vetten waarneemt. Werkt die sensor minder goed, dan groeien vetcellen minder snel als ze aanvoer van vetten krijgen, en staan ze hun vetten ook sneller af aan de bloedbaan als bijvoorbeeld de concentratie toeneemt van een vetverbrandend hormoon als adrenaline.

Of levende muizen ook lichaamsvet kwijtraken als ze resveratrol krijgen is niet bekend, laat staan wat er met menselijke vetreserves gebeurt als je hun eigenaars resveratrol voert.

De concentraties resveratrol waarbij de onderzoekers effecten vonden varieerden in de studies van hierboven van tien tot honderd micromol. Als je als bodybuilder vijf milligram resveratrol binnenkrijgt, dan schat ik dat de concentratie resveratrol in je bloed zal oplopen tot iets tussen de vijf en tien micromol.

Dat lijkt weinig, maar onderzoekers die stoffen als resveratrol in het lichaam onderzoeken vermoeden dat er mechanismen zijn waardoor onze cellen resveratrol kunnen opsparen. Misschien is die vijf milligram dus voldoende om al enig effect te zien. Maar waarschijnlijk ligt de optimale dosering hoger, en moet je toch al snel aan een dosering van minstens enkele tientallen milligrammen denken.

Ook bij zulke hoge doseringen zijn bijwerkingen niet waarschijnlijk. Voor zover bekend is resveratrol ook bij hoge doseringen niet giftig voor mensen.

Spieropbouw
Toen ik dit stukje begon waarschuwde ik je al dat het speculatief zou worden, en dat het ging over proeven met cellen en vliegjes. Het is nu al zo speculatief, dat de theorie van Vittorio Sartorelli en Marcella Fulco over alternatieve methoden om spieren te laten groeien er nog wel bij kan. Sartorelli en Fulco zijn verbonden aan het Amerikaanse equivalent van het RIVM, de National Institutes of Health.

De twee onderzoekers bestuderen spiercellen. Nu de samenleving van ontwikkelde landen snel vergrijst, groeit de belangstelling voor een spierversterker waardoor de ouderen van straks (dat zijn wij dus, lezers) zonder bijwerkingen fysiek sterk kunnen blijven. Daardoor, hopen de onderzoekers en de instellingen die miljoenen in dat onderzoek pompen, hoeven er straks niet hele volksstammen ouderen in tehuizen worden opgenomen.

Nu zijn er al middelen die de musculatuur versterken, en de belangrijkst zijn de anabole steroiden. Maar de meeste artsen vinden die middelen te gevaarlijk om aan ouderen te geven. In een artikel dat verleden maand verscheen, beschrijven Sartorelli en Fulco een aantal alternatieve mogelijkheden om spiercellen sterk te houden als de jaren gaan klimmen. Eentje daarvan is het uitzetten van een stel moleculaire schakelaars die de spiercel dwingen om zijn eiwitten af te breken.

Naarmate je ouder wordt of je spieren intensiever belast geven die schakelaars steeds krachtiger afbraakcommando's aan je spieren. In de spiercel, schrijven de onderzoekers, komt van nature een eiwitje voor dat dit proces stopt. Dat eiwitje heet Sirt1. En als de onderzoekers de recente onderzoeksliteratuur op een rijtje zetten, dan krijgen ze het vermoeden dat ze een natuurlijke, en niet-toxische stof kennen die de aanmaak van dat eiwitje een tandje hoger zet, en dus misschien als spierversterkend middel kan dienen.

Inderdaad. Resveratrol.

Sport & Fitness, november 2004.




Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.