Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 11-1-2018

Gedoe rondom 'peperspeed'

Een bodybuilder uit Nieuw-Zeeland en een gewichtheffer uit Australie zijn betrapt op het gebruik van benzylpiperazine. In dit deel van de wereld hoor je bijna nooit iets over die verbinding, maar in Nieuw-Zeeland berichten de kranten er wekelijks over. De overheid van het liberale Nieuw-Zeeland heeft besloten een onderzoek in te stellen naar het gebruik van de stof door bodybuilders.

Benzylpiperazine heeft een werking die een beetje lijkt op die van amfetamines. De verbinding verhoogt de concentratie van serotonine, dopamine en nor-adrenaline in het lichaam, en kan daardoor als trainingsbooster of afslankmiddel worden gebruikt.

Volgens de supplementenindustrie is benzylpiperazine een stof 'die van nature in rode peper voorkomt', maar scheikundige handboeken vertellen dat de stimulerende verbinding puur synthetisch is.

In Nieuw-Zeeland mag de supplementenindustrie benzylpiperazine in producten stoppen. Die worden gebruikt als alternatief voor recreatieve drugs door feestende jongeren, maar raken nu kennelijk ook in zwang bij krachtsporters.

Sport & Fitness, januari 2006.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.