Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 13-4-2019

Lithium verraadt onwillige proefpersonen

Door bij voedingsexperimenten lithium toe te voegen aan de in te nemen tabletten of voedingsmiddelen, kunnen wetenschappers achterhalen of de proefpersonen zich aan hun schema hebben gehouden. De afdeling Humane voeding en epidemiologie van Wageningen Universiteit ontwikkelde een manier om het zout in het bloed aan te tonen.

"Lithium vind je niet in voedingsmiddelen, en het reageert niet in het lichaam tot een andere stof," legt ir. Nicole de Roos uit. Samen met analist Frans Schouten ontwikkelde De Roos de methode voor een onderzoek naar cholesterolverlagende yoghurt. Door bij de proefpersonen de hoeveelheid lithium in het bloed te meten, weet de onderzoeker of de proefpersonen zich aan het schema hebben gehouden.

Wetenschappers gebruiken al langer lithium voor dat doel. Daarbij meten ze de hoeveelheid lithium in de urine, niet in het bloed. "Lastig voor de deelnemers," weet De Roos. "Ze moeten 24 uur al hun urine opvangen en meenemen."

Daarom ontwikkelde ze een methode om lithium in het bloed aan te tonen. "Dat is makkelijker. En bij dit soort onderzoek moet je vaak toch bloed voor onderzoek afnemen."

Psychiaters gebruiken lithium om manisch-depressiviteit onder controle te brengen. Toch is het uitgesloten dat de proefpersonen iets merken van het middel: de dosering bij wetenschappelijk onderzoek is duizend maal lager dan die psychiaters gebruiken.

Weekblad voor Wageningen UR, 11 januari 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.