Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 28-8-2018

Eetbare hypofyses

Amerikaanse supplementenmakers stoppen nog steeds extracten van dierlijke hypofyses in supplementen zoals Secretagogue-One. Los een zakje van het spul op in een glas water, drink het op voordat je naar bed gaat, en je aanmaak van allerlei vetverbrandende, spieropbouwende en verjongende hormonen stijgt exponentieel, beweert de fabrikant. Via het internet komen die preparaten ook terecht bij Nederlandse sporters. Maar dierlijke hersenen kunnen toch BSE overbrengen? En de ziekte van Creutzfeldt-Jakob veroorzaken?

Drs. Lucien van Keulen, veterinair patholoog bij het Centraal Instituut voor Dierziektecontrole in Lelystad:

"Hersenweefsel valt in Europa onder de noemer van risicomateriaal. Slachterijen moeten hersenen en ruggemerg van runderen, schapen en geiten verwijderen en laten vernietigen. Het mag niet in de voedselketen komen. Vroeger verwerkte de industrie dit materiaal nog wel bij extreem hoge temperaturen tot een bestanddeel voor veevoer, maar uit angst voor de Gekke Koeienziekte of BSE mag dat ook niet meer. In Europa eindigt risicomateriaal daarom in de verbrandingsoven.

Een deel van de hypofyse bestaat uit zenuwcellen, een ander deel uit cellen die een stuk of zes hormonen produceren, zoals groeihormoon.

Hersen- en zenuwweefsel kan de ziekte van Creutzfeldt-Jakob teweegbrengen: een ongeneeslijke ziekte waarbij hersencellen beschadigd raken en uiteindelijk de dood intreedt. Wat de ziekteverwekker precies is, dat is nog steeds onbekend. Prionen, denken Amerikaanse onderzoekers. Die vind je de aangetaste eiwitjes, die je vooral in zenuwen vindt.

Als mensen of dieren prionen met een constructiefoutje binnenkrijgen, luidt de theorie, dan kunnen ze die fout doorgeven aan andere prionen. Omdat het lichaam foute prionen niet kan afbreken, hopen de verkeerde eiwitten zich in de hersenen op en beginnen de cellen af te sterven.

Europese onderzoekers hebben nog hun twijfels bij die theorie. Van een prionziekte als scrapies kennen we bijvoorbeeld al twintig varianten. Die varieteit doet volgens ons vermoeden dat de verwekkers van prionziekten toch DNA- of RNA-moleculen moeten hebben. Van organismen met DNA en RNA kun je verwachten dat ze snel en veel varieteiten vormen, van eiwitten als prionen niet. Maar dat is nog allemaal speculatie.

BSE is nu een beetje uit de publiciteit, maar nog steeds erg interessant. Voor een onderzoeker.

Uit ons eigen onderzoek naar de prionziekte scrapie, die je vindt bij schapen en geiten, is gebleken dat hypofyses besmet kunnen zijn en de ziekte dus kunnen overdragen. Waarschijnlijk geldt dat ook voor de variant van Creutzfeldt-Jakob die je kunt krijgen van met BSE besmette vleesproducten. In Engeland zijn daardoor nu al iets van honderdtwintig mensen overleden. Het is dus beslist niet ondenkbaar dat ook dit soort supplementen prionziekten kunnen overbrengen.

Nog los van de vraag of die supplementen ook werken, zou ik het gebruik ervan in ieder geval afraden."

Weekblad voor Wageningen UR, 31 Oktober 2002.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.