Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 14-1-2018

'Geef gendoping toch gewoon vrij'

De sportfilosoof met de grootste bek ter wereld heet Andy Miah. Toen tijdens de Olympische Spelen van 2004 de kranten onheilspellende artikelen publiceerden over de gevaren van gendoping, nam Miah zoals altijd een fris anti-standpunt in.

'Vrijgeven die hap', vond de Schot. 'Je kunt het verbieden, maar dan gaat het ondergronds. Dan gaan types zich ermee bemoeien die niet weten wat ze doen. En ja, dan gaat het fout. Maar als serieuze wetenschappers genen gaan manipuleren, wat kan er dan fout gaan?'

Miah is een post-humanist. Post-humanisten vinden dat het voor de mens natuurlijk is om zich op te voeren. Met machines en computers, maar ook met bijzondere voedingsmiddelen en farmacologische preparaten. Dat sporters zich niet alleen beperken tot supplementen, training en anabolen maar ook hun genen gaan veranderen is volgens de posthumanisten onvermijdelijk. Het zit in de menselijke aard.

'Uiteindelijk zullen we allemaal onze genen gaan veranderen', zegt Miah. 'Zo zullen we voorkomen dat we ziek worden. We zullen er slimmer door worden, gezonder en gelukkiger. Wat is daar mis mee?'

Sport & Fitness, november 2004.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.