Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 13-3-2019

Doping | Bij de beesten af

In Europa is het opvoeren van de spiermassa van vee met farmacologische middelen verboden. In Australie en de VS niet. Sport en Fitness neemt een kijkje in de veterinaire laboratoria aan de andere kant van de oceaan, en concludeert dat de sporters van de toekomst voorlopig geen gendoping nodig hebben. Met de technologie die voor de veeteelt zijn ontwikkeld kunnen ze voorlopig nog vooruit.

Met de juiste connecties kun je er nu al je hand op leggen. De rest moet nog een paar jaar wachten tot de eerste myostatinblokkers op de markt komen. Myostatin is een eiwit dat spiercellen maken om hun eigen groei af te remmen, en te voorkomen dat het organisme teveel energie besteedt aan de aanmaak van musculatuur. Haal dat myostatin weg en spierweefsels verdubbelen in omvang.

Het Amerikaanse concern Wyeth werkte al enkele jaren samen met universitaire onderzoeksgroepen die myostatin onderzoeken, en kondigde een paar maanden geleden aan dat het inmiddels over een humaan preparaat beschikt. Volgens het jaarverslag is het concern onlangs begonnen aan proeven op mensen.

Nieuwe spieropbouwers?
Het preparaat, dat voorlopig MYO-029 heet, is bedoeld voor verzwakte ouderen en kankerpatienten. Iedereen weet echter dat er ook in de krachtsport belangstelling is voor de nieuwe spieropbouwer.

Het aantrekkelijke van myostatinblokkers is dat deze middelen volgens de proefdierstudies alleen in de spieren werken en geen bijwerkingen elders in het lichaam hebben. Logisch, want alleen spiercellen maken myostatin.

Behalve dat het blokkeren van de werking van myostatin waarschijnlijk betrekkelijk veilig is, zorgen myostatinblokker waarschijnlijk ook voor een aantrekkelijke fysiek. Volgens geruchten uit het bodybuildingmilieu kampen atleten die veel groeihormoon en insuline gebruiken vaak met het probleem dat die combo behalve de spieren ook de organen in de buik laat groeien. Daardoor zou de middensectie van de bodybuilders onevenredig in omvang toenemen.

MYO-029 zou dat effect niet hebben. Dus als je straks een bodybuilder met de spiermassa van Ronnie Coleman maar de midsectie van Frank Zane op de planken ziet staan, denk dan aan je lijfblad en zeg tegen iedereen die het horen wil: "Sport & Fitness heeft dit in 2004 al voorspeld!"

Monsterlijk groot
Er is een koeienras, de Belgische Blauwe, dat door een genetisch mankement weinig myostatin aanmaakt en waarvan de exemplaren monsterlijk groot worden. Zo groot, dat veefokkers al snel het idee hebben laten varen om door gentechnologie of kruisingen ook bij andere soorten zo'n genetisch defect te veroorzaken.

De embryo's en de foetussen van de dieren worden zo groot, dat ze niet meer op de normale manier kunnen worden geboren. Er is een keizersnee voor nodig. In de tijden dat er nog geen veeartsen waren lieten Belgische Blauwe-koeien vaak het leven als ze kalfjes kregen. Daarom zijn wetenschappers van vleesbedrijven en landbouwministeries gaan zoeken naar farmacologische manier om pas na de geboorte het gen voor myostatine uit te schakelen. En daarvoor keken ze naar het immuunsysteem.

Antilichamen
Het immuunsysteem reageert op vreemde eiwitten en reageert daarop door er antilichamen aan vast te plakken. Dat principe kun je ook gebruiken om lichaamseigen eiwitten te neutraliseren. Je maakt menselijke myostatin in het laboratorium en injecteert dat in een rat of een konijn. Die herkent het myostatin als een vreemde indringer, en gaat antilichamen aanmaken die het myostatin neutraliseren.

Die antilichamen filter je uit het bloed van het dier, en breng je daarna weer bij een mens naar binnen. En als de antilichamen werken, dan maak je een micro-organisme dat de antilichamen voor jou op grote schaal produceert.

Het is een bewerkelijke technologie, en tot voor kort waren antilichamen in de praktijk te duur om ze als medicijnen op de markt te brengen. Maar dat is aan het veranderen. En als het niet lukt om antilichamen te ontwikkelen die myostatin uitschakelen, dan zijn er nog een heleboel andere soorten antilichamen die spiergroei kunnen bewerkstelligen.

Veterinaire onderzoekers hebben er tientallen ontwikkeld. Ze kwamen ze bijvoorbeeld op het spoor toen ze in de jaren tachtig probeerden het spieropbouwende effect van de anabole steroide trenbolone te evenaren met andere middelen. Trenbolone bleek in proeven de aanmaak van het stresshormoon en de notoire spierslo-per cortisol te verlagen.

Het lichaam maakt pas cortisol aan als het daarvoor van het eiwithormoon ACTH de opdracht krijgt. Daarom ontwikkelden onderzoekers antilichamen die ACTH uitschakelen.

Een ander effect van trenbolone is dat het steroid de stofwisseling verlaagt. Onderzoekers hebben ook dat effect willen imiteren met antilichamen die het hormoon nor-adrenaline afbraken. Anders dan de ACTH-blokker werkte die nor-adrenalineblokker trouwens niet. Dieren die het middel kregen bouwden niet meer spieren op.

Tien jaar later, in de jaren negentig, ontdekten onderzoekers ook dat ze antilichamen konden maken die net zo werkten als clenbuterol en groeihormoon. De onderzoekers ontwikkelden die omdat consumenten nerveus werden over de resten van hormonen en andere middelen in hun vlees. Als je koeien met klassieke hormonen behandelt is dat niet te voorkomen.

Maar als je antilichamen zou kunnen maken die hetzelfde werken als de groei- bevorderaars, dan is dat probleem opgelost. Antilichamen breken makkelijk af.

Daarom gaven de onderzoekers hun proefdieren eerst grote hoeveelheden groeihormoon of clenbuterol. Daardoor maakte het lichaam van die proefdieren antilichamen tegen die stoffen. De onderzoekers visten die antilichamen uit het bloed van hun proefdieren.

Nu moet je bedenken dat antilichamen als het ware om het molecuul heen gaan zitten dat ze moeten neutraliseren. Een antilichaam is daarom een soort mal van de stof die hij onschadelijk maakt. Als je die antilichamen nou weer in hoge concentraties bij een dier naar binnenpompt, dan maakt dat dier antilichamen tegen antilichamen. Anti-antilichamen, zullen we ze maar noemen. En die anti-antilichamen kunnen soms dezelfde biologische effecten veroorzaken als de stoffen die de eerste generatie antilichamen moesten neutraliseren.

Olympische Spelen
Toen ik dit stukje aan het schrijven was, verscheen in een Amerikaanse krant een opiniestuk over de dopinggevallen op de Olympische Spelen. Het viel de schrijver, journalist Mark Zeigler, op dat er maar zo weinig ge-pakte sporters uit rijke landen kwamen. En dat de sporters die werden gepakt, voornamelijk middelen hadden gebruikt die een dopingjager op een congres wel eens smalend met 'openluchtmuseumdoping' heeft aangeduid: stanozolol, testosteron, clenbuterol.

"Sporters uit de rijke landen hebben waarschijnlijk toegang tot middelen die de dopingjagers niet kunnen opsporen", schrijft Zeigler.

Ik denk dat ik weet welke middelen dat zouden kunnen zijn.

Sport & Fitness, november 2004.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.