Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 17-5-2019

De donkere kant van quercetine

Makers van supplementen stoppen de stof al in hun pillen. Die zou moeten beschermen tegen agressieve moleculen die veroudering versnellen en een keur van ziekten laten ontstaan. Enkele jaren geleden maanden Wageningse wetenschappers al tot voorzichtigheid, toen ze ontdekten dat de beschermende verbinding in zo'n agressief molecuul van veranderen. Inmiddels weten onderzoekers wat er daarna met de op hol geslagen beschermer gebeurt. Quercetine geeft zijn geheimen prijs.

Quercetine is een flavonoide. Flavonoiden zitten in groenten, fruit, kruiden en thee, en onderzoekers vermoeden dat deze groep stoffen de gezondheidsbevorderende werking van die levensmiddelen kan verklaren. In reageerbuizen maken ze agressieve verbinden - vrije radicalen, noemen chemici ze - onklaar, en voorkomen ze dat die cellen en weefsels beschadigen.

Binnen Wageningen Universiteit hebben onderzoekers van de leerstoelgroepen Biochemie en Toxicologie onderzocht wat er met quercetine en andere flavonoiden gebeurt nadat ze in het lichaam vrije radicalen hebben geneutraliseerd. Allemaal veranderden ze daardoor zelf in vrije radicalen. De agressiefste stoffen ontstonden echter uit het 'troetelmolecuul' van de supplementenindustrie. En dat is quercetine.

Dat quercetine niet onmiddellijk leidt tot ernstige aandoeningen komt omdat het lichaam zelf ook beschermende stoffen, zoals glutathion, aanmaakt. Die ruimen amokmakende beschermers op.

"Maar als je quercetine in hoge doseringen slikt, put je je reservoir glutathion uit", vertelt prof. dr. ir. Ivonne Rietjens van de leerstoelgroepen Toxicologie en Biochemie. "Datzelfde glutathion breekt ook vrouwelijke hormonen af. Van die hormonen weten we dat ze kanker kunnen veroorzaken. Je kunt je dus afvragen of pilgebruiksters bijvoorbeeld niet in problemen komen door quercetine."

De Wageningers werken aan een methode waarmee ze kunnen onderzoeken wanneer quercetine schadelijke effecten heeft en wanneer niet. Rietjens: "De stoffen die ontstaan als quercetine vrije radicalen neutraliseert, zijn zo vluchtig dat we zo nooit konden bestuderen. Maar nu kijken we naar de stoffen die ontstaan als glutathion het lichaam schoonveegt. Die zijn stabieler."

Weekblad voor Wageningen UR, 26 april 2001.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.