Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 22-3-2019

China zet anabolenscene op zijn kop

Het was de tijd van de Deca uit de werkplaatsen van Paynes, de Thaibol en de Parabolans waarvan dealers je bezworen dat ze echt waren. Het was het midden van de jaren negentig en het gonsde van de geruchten over vervalsingen. Vooral met de Oostblokpreparaten moest je oppassen, vertelden experts. Ook al slikte je een hele strip met Russische methandienone in één keer weg, er gebeurde niks.

In die periode analyseerden Duitse onderzoekers veertig preparaten die ze op de zwarte markt hadden gekocht. Toen ze de resultaten binnenkregen, wisten Frank Musshoff en Mathias Ritsch dat de situatie nog veel ernstiger was dan ze al vermoedden. Veertig procent van de preparaten was nep. In Primobolan zat vitamine E, progesteron of nandrolone, in Masteron zat Deca, in de Trenbolones zat testosteron, nandrolonedecanoot of methyltestosteron. Het was bedroevend. De preparaten die wel deugden waren orale winstrols of methandrostenolones.

De situatie was misschien nog ernstiger dan het onderzoek liet blijken. De onderzoekers hadden een beperkt budget, en moesten beknibbelen op de kosten. Ze bepaalden dus geen concentraties. Wellicht bevatten veel preparaten die goed uit de test kwamen in werkelijkheid te weinig actieve stof. Uit andere analyses uit die periode is gebleken dat verdunde preparaten op de zwarte markt schering en inslag waren.

Eerlijk gezegd kwam de ontdekking van de Duitsers niet als een complete verrassing. Al in de vroege jaren tachtig staakte de farmaceut Ciba-Geigy, na berichten over het gebruik door bodybuilders, de productie van het beroemde Dianabol. Uit angst hun goede naam te verliezen volgden andere farmaceuten Ciba's voorbeeld, en stopte de productie van de ene na de andere anabole steroïde. De aanvoer van anabolica stokte, de prijzen stegen, en vervalsingen met goedkope grondstoffen - die nog dikwijls ondergedoseerd waren ook - vulden het gat in de markt. Totdat er aan de andere kant van de wereld een economische revolutie plaatsvond.

Jarenlang was China een onderontwikkeld gebied geweest. Maar sinds de dictators plaats hadden gemaakt voor een nieuwe generatie bestuurder had het land zich explosief ontwikkeld. Eén van de stokpaardjes van de bloeiende nieuwe Chinese economie was de chemie. Niet gehinderd door klagende bewoners die last hadden van milieuverontreiniging (die werden opgesloten) of regels over wat je wel en niet mag produceren (die regels had China nooit erkend) waren de Chinese farmaceuten elk product gaan maken waar vraag naar was. Inclusief anabolen.

Aan het einde van de jaren negentig kwamen er ineens weer middelen op de markt waar je vroeger nog met een lichtje naar moest zoeken, zoals het moeilijk te produceren oxandrolone.

De Chinese farmaceuten opereerden brutaal maar doeltreffend, en gebruikten het internet om hun producten af te zetten. Ze mailden elke website die ze konden vinden met aanbiedingen voor ruwe grondstoffen, maar ook kant-en-klare preparaten in de vorm van ampullen of tabletten. Een tablet met tien milligram oxandrolone kostte bij zo'n farmaceut een paar cent. Je moet er dan wel meteen tienduizend afnemen.

Ondergrondse laboratoria
De impact van de Chinese farmacie was ongekend. Er ontstonden ondergrondse werkplaatsen, die op basis van Chinese actieve stoffen zelf preparaten produceerden. De bedrijfjes bestelden steriele olie, losten er hormonen in op, plakten er een etiket op en verkochten het op de markt. Trenbolon, masteron, boldenon - het was in de eerste jaren van de 21ste eeuw weer volop leverbaar.

En er verschenen, in de marges van de zwarte markt, experimentele preparaten waarvan de wenkbrauwen omhoog gingen. Papieren zegeltjes met methandrostenolone. Injecteerbare methandrostenolone. Cocktails van verschillende esters van dromostanolone. Winstrol op oliebasis. Het kon allemaal.

Onderzoekers zien een verband tussen die zelfgemaakte injecteerbare preparaten en de toename van abcessen bij injecterende atleten, waarvan de medische literatuur steeds vaker melding maakt. Ierse artsen beschreven bijvoorbeeld een geval van een bodybuilder die een vleesetende bacterie in zijn biceps naar binnen spoot. Duitse artsen rapporteerden een paar keer monsterlijke abcessen in bilspieren van enthousiaste bodybuilders.

Farmaceuten fabriceren preparaten onder cleane omstandigheden. Ondergrondse laboratoria hebben de mogelijkheden daarvoor niet. De grondstoffen die de werkplaatsen gebruiken zijn waarschijnlijk steriel, maar bij het mengen van de olie en de actieve stoffen kunnen bacteriën, sporen van bacteriën en andere micro-organismen in het preparaat terechtkomen. Misschien is dat bij die bodybuilders gebeurd.

Groeihormoon
Agenten die op anabolen, jagen merken wereldwijd dat er sprake is van een stroom anabolen uit China. Ze onderscheppen steeds vaker pakketten uit China. Zoals het postpakket een paar kilo dat de Amerikaanse douane in maart van dit jaar onderschepte. Het was bestemd voor de Olympiabodybuilder Rodney St. Cloud, die er drie ton voor had neergeteld. Het bevatte twintigduizend tabletten methandrostenolone en zestig vials groeihormoon.

Ja, groeihormoon. De Chinese farmaceuten beperken zich niet tot de anabolen. Een gram groeihormoon, vertelde de Duitse dopingjager Hans Geyer onlangs aan verslaggevers van Spiegel TV, kost in Europa zo'n zesduizend euro. De Chinese farmaceuten bieden diezelfde gram aan voor 120 euro.

Niet verwonderlijk duikt het Chinese groeihormoon nu overal op. Het zit in het Jintropin, dat in de bodybuilding snel wint aan populariteit. Het zat in Somaject, waarvan de makers in het voorjaar van 2004 werden gearresteerd. En het zit waarschijnlijk ook in de professionele vervalsingen van peperdure groeihormoonpreparaten als Serostim en Nutropin, waarvoor de FDA gebruikers en apothekers al heeft gewaarschuwd.

Killeranabool
De invloed van de Chinese producenten op de Westerse dopingscene groeit. Tot voor kort produceerden de Chinezen alleen maar middelen die hier al in gebruik waren, en waar op de zwarte markt vraag naar was. Sinds kort zie je dat de Chinezen nieuwe vraag creëren: ze komen met iets totaal nieuws en introduceren dat vervolgens.

Het duidelijkst zie je dat in Amerikaanse precursorindustrie. De regering heeft inmiddels besloten de precursoren te verbieden, maar de uitvoering kan nog wel een jaar of langer op zich laten wachten. In de tussentijd halen de prohormoonfabrikanten alles uit de kast en lanceren in hoog tempo het ene middel na het andere.

In 2002 was 1-testosteron nog zo ongeveer het heftigste wat de precursorindustrie had te bieden. Het was een anabool waar gebruikers kilo's spiermassa mee konden opbouwen, hoewel het volslagen onbekend was welke bijwerkingen het middel had. Het was, vonden bezorgde artsen, een middel dat een eind in de richting van de anabole steroïden ging en eigenlijk verboden moest worden.

Chinese farmaceuten speelden in op de ontwikkelingen op de precursormarkt, en de vraag naar alsmaar heftiger middelen. Ze lanceerden in 2002 de gemethyleerde precursoren en overbrugden zo wat er nog over was van de kloof tussen prohormonen en anabole steroïden.

Methyl-1-testosteron is krachtiger dan methyltestosteron, en misschien ook wel krachtiger dan Dianabol. Een dosis van twintig milligram per dag is genoeg om spiermassa op te bouwen. Of de bijwerkingen gelijk zijn aan die van Dianabol? Of ernstiger zijn? Hoewel iedereen met een internetverbinding de methyl-1-testosteron kan kopen, zijn de bijwerkingen van het product nooit onderzocht.

Zorgen over de veiligheid van methyl-1-testosteron zijn niet nodig. Er zijn waarschijnlijk nog riskantere prohormonen op de markt. Even voor de jaarwisseling meldde de Chinese fabrikant Nanjing Newsino dat het per 1 januari methyldienolone kon leveren. Enkele maanden daarna verschenen de preparaten in de webwinkels van Amerikaanse supplementenmakers.

Methyldienolone is nauw verwant aan het 'killeranabool' methyltrenbolone. Het werd in de jaren zestig ontwikkeld, maar kwam nooit op de markt omdat het te levertoxisch was. Bij een absurd lage dosering van 1 milligram per dag kun je er al spiermassa mee opbouwen, maar ook je lever beschadigen. Of methyldienolone net zo gevaarlijk is als zijn chemische neefje is onbekend. Ook dat is nooit onderzocht.

Slot
Waarschijnlijk kunnen we nog veel meer uit China verwachten, of we dat nou leuk vinden of niet. Westerse agenten en artsen graag zouden zien dat de Chinese regering de piratenfarmacie een tik op de vingers geeft, maar dat zal niet gebeuren. Westerse diplomaten in de Chinese hoofdstad hebben de opdracht gekregen de heikele kwestie niet te bespreken met de Chinese overheid, melden bronnen van Sport & Fitness in het diplomatieke wereldje.

Logisch. China is een belangrijke mogendheid en zal nog veel belangrijker worden. Iedereen wil vriendjes worden met China. En dan ga je natuurlijk geen kritiek spuien.

Sport & Fitness, ergens in 2004.
Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.