Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 13-1-2018

Waarom legaliseren we die anabolen niet?

'In ons artikel hebben we het over drugs', vertelt professor Gary Becker. 'Maar onze theorie geldt uiteraard ook voor anabolen en andere spierversterkers.' Becker, verbonden aan de University of Chicago, schreef een artikel over de gevolgen van de War on Drugs. Onmiddellijk mee ophouden, vindt Becker, die in 1992 de Nobelprijs voor economie won.

Volgens de econoom drijft de jacht op anabolen en drugs de prijs omhoog, maar blijft de vraag constant. De consumptie neemt een beetje af, maar de winsten van de handelaren stijgen spectaculair. Naarmate de overheid steeds meer geld kwijt is aan het jagen op handelaren, worden die handelaren alsmaar rijker en machtiger. Op een gegeven moment worden de handelaren zelfs zo rijk, dat ze agenten kunnen omkopen.

Het zou beter zijn als de overheid anabolen en drugs legaliseert, en er vervolgens belasting op heft. Dan stijgt de prijs ook, aldus Becker. Maar dan wordt de overheid rijker en sterker, en niet de handelaren. Met het geld dat de overheid verdient, kunnen dan hulpprogramma's voor gebruikers worden opgezet.

Beckers artikel is gepubliceerd in de Journal of Political Economy.

Sport & Fitness, mei 2006.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.