Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 20-12-2018

Anabole werking van leucine

Ondervoede ratten herstellen sneller als ze extra leucine door hun voer krijgen. Dat ontdekten onderzoekers van de Braziliaanse State University of Campinas.

De Brazilianen gaven jonge ratten eerst wekenlang te weinig eiwit en zetten ze daarna weer op een normaal dieet. De ondervoeding zorgde voor een afname van de hoeveelheid eiwit in het lichaaam van de ratten. De hoeveelheid eiwit herstelde toen de onderzoekers het dieet weer normaliseerden, maar het herstel verliep vlotter als de ratten extra leucine door hun voer kregen.

Uit analyses van de lichaamssamenstelling van de dieren bleek dat vooral de hoeveelheid collageen in het lichaam sneller toenam door de suppletie. Minder uitgesproken, maar wel duidelijk, was de groei van de spiermassa. De kuitspier van de dieren groeide sneller door het aminozuur. Waarschijnlijk kwam dat omdat leucine de genen die de aanmaak van spiereiwit reguleren harder laat werken.

Sport & Fitness, september 2004.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.