|
Opgepoetst | 12-9-2020 Heel actueel
Nog niet zo lang geleden luisterde ik naar een presentatie van een microbioloog waarvan een goede kennis me bezwoer dat ik die niet moest missen. 'Als je daarover geen verhaal kunt verkopen, dan weet ik het ook niet meer', zei hij. 'Het is heel actueel.' Het was lange en saaie uiteenzetting over een model dat de overleving van Salmonella in pindakaas beschreef.
De belangstelling was groot, en was ingegeven door de uitbraak van Salmonella in 2008 in de VS. Tijdens die uitbraak doken besmette pinda's op in producten als pindakaas en repen. Ongeveer zevenhonderd Amerikanen werden ernstig ziek, negen mensen stierven en vierhonderd bedrijven haalden vierduizend verschillende producten van de markt in de misschien wel grootste food recall uit de Amerikaanse geschiedenis.
De bron van de uitbraak was de Peanut Corporation of America. Het bedrijf is inmiddels op last van de overheid gesloten.
Ik maakte braaf aantekeningen en besloot, eenmaal thuis gekomen, nog wat achtergrondinformatie te verzamelen. Voor een apart kadertje bij het echte stuk. Internet is een prachtig medium. Enkele minuten later verdronk ik in krantenartikelen over dode ratten, uitwerpselen en rottende pinda's die werden verwerkt tot pindakaas, en overheidsrapporten over malversaties door de directie van de Peanut Corporation.
Toen wist ik dat ik het stuk over het model nooit zou schrijven. Als je werkt aan een groter artikel, en merkt dat een kleine kadertje die je daarbij maakt interessanter zijn dan je eigenlijke artikel, dan heb je als journalist geen keus. Je gooit je artikel weg en werkt het kader verder uit. Dat is een van de eerste dingen die ze me vertelden toen ik ging werken als journalist.
'Maar wat moet je doen als dat gebeurt bij elk artikel dat je schrijft?', vroeg ik. 'Als je de achtergronden altijd interessanter vindt dan de actualiteiten?'
'Dan moet je iets anders gaan doen', zei mijn leermeester. 'Dan moet je boeken gaan schrijven. Of je gaat cursussen opzetten. Maar je tijd in de journalistiek zit er op.'
Dit was mijn laatste column. Mijn tijd zit erop.
Voedingsmiddelen Industrie, 15 november 2011.
|