Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 10-8-2018

Groeihormoon heeft een nadeel: de prijs

Menselijk groeihormoon is duur en gewild. Soms is het afkomstig uit de hersenen van overleden mensen. En soms is het dodelijk.

Tien jaar geleden was groeihormoon nog de kaviaar onder de dopingmiddelen. Voor veel krachtsporters, bodybuilders en andere atleten was de combinatie groeihormoon en anabole steroiden 'de' manier om spieren en kracht op te bouwen. Het hormoon, dat in de hersenen na grote inspanningen vrijkomt, stimuleert de spiercellen om meer eiwitten aan te maken.

Het grote nadeel van groeihormoon was echter de prijs. Een sporter die enkele weken groeihormoon wilde gebruiken was duizenden euro's kwijt. Geen wonder dat er vraag was naar goedkoop groeihormoon, net zoals er vraag is naar goedkope kaviaar. Hoewel de plaats van groeihormoon in de doping eigenlijk is vervangen door insuline is de goedkope groeihormoonvariant nog steeds op de markt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft het middel gevonden bij Nederlandse dopinghandelaren.

De grondstoffen voor het dure groeihormoon zijn afkomstig van genetisch gemanipuleerde E.Coli-bacterien. De grondstoffen voor de goedkope variant komen uit de hypofyses van overledenen. De hypofyse is een kliertje in de hersenen, zo groot als een erwt. Het 'oogsten' van de hypofyses kan daarom alleen in ziekenhuizen, mortuaria of abortusklinieken. De hoeveelheid hormoon die een hypofyse bevat is zo klein dat farmaceuten een constante stroom van verse lijken nodig hebben.

De verwijdering moet zo snel mogelijk na de dood plaatsvinden omdat het groeihormoon, een kwetsbare keten van bijna tweehonderd aminozuren, makkelijk uit elkaar valt. Ook moeten de donoren zo jong mogelijk zijn, aangezien de hypofyses van ouderen minder hormoon aanmaken. Uit de hypofyses haalt de fabrikant een extract dat wordt gevriesdroogd. Het eindresultaat is een kleverig gelig poeder dat in een ampul al snel klonten vormt. Gebruikers moeten het poeder oplossen in steriel water en dat vervolgens onderhuids injecteren.

Nederlandse artsen gebruiken al sinds 1985 uitsluitend synthetisch groeihormoon. Toen werd wereldwijd duidelijk dat het menselijk hormoon de ziekte van Creutzfeldt-Jakob kan overdragen - niet te verwarren met de ziekte die men misschien krijgt van met BSE besmet rundvlees. Creutzfeldt-Jakob is een zeldzame ouderdomsziekte, waarbij de hersenen veranderen in sponsachtig en nutteloos materiaal. Stukjes eiwit uit de hersenen van mensen met Creutzfeldt-Jakob kunnen in het groeihormoonpreparaat terechtkomen. In de gebruiker kunnen ze in de hersenen datzelfde slopende en dodelijke proces opstarten. Maar dan op jonge leeftijd.

In Nederland gebeurde dat in de jaren negentig met een 39-jarige vrouw. In Frankrijk was de situatie ernstiger. Toen in 1985 overal ter wereld artsen en ziekenhuizen het gebruik van menselijk groeihormoon in de ban deden, bleven apotheken daar het preparaat nog enkele maanden leveren om kosten te besparen. De laatste partijen menselijk groeihormoon bleken achteraf extreem besmettelijk te zijn. 3 Procent van de gebruikers in die periode kreeg later Creutzfeldt-Jakob. Daarom is het aantal besmettingsgevallen ter wereld nergens hoger dan in Frankrijk. Onderzoekers, die drie jaar geleden veertienhonderd Franse gebruikers opspoorden, ontdekten er 55.

Hoeveel dopinggebruikers Creutzfeldt-Jakob hebben gekregen is niet bekend. Al in de late jaren tachtig was duidelijk dat sporters nog steeds menselijk groeihormoon uit Rusland gebruikten. De eerste berichten kwamen uit Scandinavie, waar ampullen opdoken in krachthonken en sportscholen.

Volkskrant, 19 juli 2002.Illegaal groeihormoon afkomstig uit Litouwen

Het groeihormoon uit menselijke resten, dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg enkele weken geleden bij Nederlandse dopinghandelaren aantrof, komt niet uit Rusland. Het gevaarlijke hormoon is geproduceerd in de Litouwse stad Kaunas. De Russische ambassade heeft het ministerie van VWS daarvan op de hoogte gebracht. Het hormoon kan de ziekte van Creutzfeldt-Jakob overbrengen.

Volkskrant, 30 juli 2002.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.