Deze website gebruikt cookies. Als je wilt weten wat dat zijn, en wat voor consequenties dat heeft, klik dan hier. Als je niets van die cookies moet hebben, klik dan hier.

Willem Koert.nl

Nieuw | Over mij | Contact | Blogs

Opgepoetst | 26-10-2018

Voorkom darmkanker, eet veel vis

Als je wekelijks een keer vis eet, daalt je kans op kanker in de dikke darm met vier procent. Bij drie keer in de week vis op het menu is dat dus twaalf procent. Dat concluderen Wageningse onderzoekers deze maand in de American Journal of Epidemiology, na een meta-analyse van veertien eerder gepubliceerde studies.

'We weten al langer dat de consumptie van vis de kans op dikkedarmkanker vermindert', zegt dr. Anouk Geelen van de afdeling Humane voeding van Wageningen Universiteit. 'Hoe dat verband precies in elkaar zit weten we niet. Misschien komt het door de vetzuren in vette vis, de omega-3-vetzuren. Als dat zo is, dan beschermen zalm en makreel tegen darmkanker, maar kabeljauw niet.'

Andere mogelijke beschermende componenten in vis zijn volgens onderzoekers selenium, vitamine D en eiwitten. Een bijkomend effect kan zijn dat viseters vlees op het menu hebben vervangen door vis. Rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees, verhogen de kans op darmkanker.

Als de ene vissoort wel beschermt en de andere niet, dan verklaart dat misschien de bescheiden omvang van het effect dat Geelen heeft gevonden. 'We hebben geen onderscheid kunnen maken naar het soort vis', zegt de onderzoeker. 'Anders hadden we misschien sterkere effecten gevonden.'

Geelen gebruikte voor haar onderzoek gegevens van collega's die onder leiding van prof. Pieter van 't Veer voor het World Cancer Research Fund literatuurstudies hebben verricht naar de rol van voeding bij het ontstaan van kanker. Een van de onderzochte voedingsmiddelen was vis. Uit de cohortstudies, waarbij onderzoekers grote groepen gezonde mensen langere tijd volgen tot een deel van hen kanker krijgt, probeerde Geelen te achterhalen welke leefstijlfactoren de kans op kanker verhogen.

Het voordeel van cohortstudies is dat de onderzoekers de voedingsgewoonten van de studiedeelnemers kunnen meten voordat de ziekte ontstaat. Als mensen eenmaal ziek zijn, passen ze hun voeding vaak aan.

Het beeld dat uit die studies komt is verwarrend. Volgens sommige studies verhoogt visconsumptie zelfs de kans op dikkedarmkanker. 'De grootste studie die tot nu toe is verschenen, de European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, valt echter positief uit', zegt Geelen. 'En uit een onlangs verschenen ander groot onderzoek, waarvan we de uitkomsten niet hebben kunnen meenemen in onze meta-analyse, komt vis ook positief naar voren.'

Geelen begeleidt een promovendus, ir. Gerda Pot, die de effecten van vis op dikkedarmkanker bestudeert in een door Brussel bekostigde interventiestudie. Proefpersonen krijgen hierbij twee keer per week vette, magere of helemaal geen vis te eten.

Resource, 13 september 2007.

Gemaakt in Kladblok. WordPress is voor mietjes.